dijous, 10 de febrer del 2005

III Trobada de Casals Catalans a Girona

La ciutat de Girona acollirà del 8 al 12 de febrer la 3a Trobada de Casals Catalans d’Arreu del Món. En aquesta cita, que reunirà les entitats associatives fundades per catalans i catalanes establerts als cinc continents, prop de 400 persones reflexionaran i debatran sobre els reptes de la Catalunya exterior. La nostra Vicepresidenta i Secretària, Laura Pradera, hi assiteix en representació de la Casa Catalana de Las Palmas de Gran Canaria. Tan bon punt hagi tornat de Girona ens informarà sobre les conclusions de la Trobada i sobre les fórmules d'organització i funcionament que poden aplicar-se al nostre casal.
La Trobada, que se celebra cada quatre anys, és organitzada per la Unitat de Casals Catalans, que depèn de la Secretaria de Cooperació Exterior del Departament de Governació i Administracions Públiques.
Actualment, hi ha més de 100 entitats catalanes a l’exterior, que són presents a 38 països dels cinc continents. Aquestes entitats, amb diverses formes i noms, acullen els catalans, les catalanes i els catalanòfils que resideixen fora del territori de Catalunya i reben el suport de la Generalitat de Catalunya per tirar endavant la seva tasca. Aquest esforç s’ha materialitzat en la construcció d’una gran xarxa que vol mostrar al món la imatge d’una Catalunya plural, moderna i solidària, i dóna l’oportunitat als ciutadans de Catalunya que, per motius ben diversos, han hagut de deixar el nostre país i als seus descendents de mantenir un contacte permanent amb els seus orígens. Més informació http://www.gencat.net/governacio-ap/casals/trobada/presentacio.htm

dimarts, 8 de febrer del 2005


Aquest és el nostre logotip. Què us sembla? Posted by Hello

Neix la web de la Casa Catalana de Las Palmas

Hola! Us parla la presidenta de la Casa Catalana de Las Palmas. Sembla que ja en tornem a tenir una (qui ho havia de dir). Després d'una etapa de paràlisi, en la que els antics directius van fer el que van poder per mantenir el projecte actiu, el nou equip ve amb ànims renovats i amb ganes de fer moltes coses. Pero, anem a pams.
La Casa Catalana de Las Palmas es troba ara mateix sense un local on desenvolupar la seva activitat. Això no ens preocupa gaire, en realitat. Perque de què serveix organitzar activitats si no sabem si hi ha gent que pot o vol disfrutar-les. Per això ara s'obre un període en què, bàsicament ens haurem de conèixer. El llistat de socis que ens va facilitar l'anterior directiva era, si més no, una mica depriment. Tots eren morts, o s'havien traslladat o donat de baixa. Estava clar que el relleu generacional no s'havia produit i el casal català no havia aconseguit arribar als més joves.
Potser és que no n'hi ha de catalans, pot pensar algú. Pero no cal buscar gaire. Un passeig per qualsevol carrer és suficient per adonar-se que sí hi ha catalans. Molts tenen negocis, d'altres estudien aquí, i d'altres simplement han vingut a viure aquí perque la seva parella és natural de Las Palmas.
El que s'ha de tenir clar és que la nova Casa Catalana de Las Palmas ja no será com l'anterior. No ho serà perque les coses ja no són com abans. Potser ara, existint l'email, internet, la videoconferència..., la connexió amb Catalunya i amb la gent que hem deixat allà és molt més constant. També el ritme i la forma de vida actual impedeix que algú pugui passar-se hores ficat a un local esperant que vingui algú que li parli en la seva llengua materna. Per aquest motiu la Casa Catalana serà el que els catalans que en formen part vulguin que sigui. Potser un lloc de trobada, encara que no tingui un espai físic concret; unes hores al mes en les que poguem practicar la nostra llengua, parlar de les nostres coses i, per què no? compartir la nostra gastronomia. De moment, ja tenim aquest espai, aquesta web (o blog, pels més experts en això d'internet) per posar-nos en contacte i dir-hi la nostra.

Ànims

Anna Buil
Presidenta de la Casa Catalana de Las Palmas