divendres, 21 de desembre del 2007

Bon Nadal!



La Casa Catalana de Las Palmas de Gran Canaria us desitja un bon Nadal i un feliç Any 2008

Fira de Santa Llúcia


La Fira de Santa Llúcia és la fira més arrelada i tradicional, data de 1786 i també la més gran de totes les que se celebren durant l'any a Catalunya. Arbres de Nadal, Tió, pessebres, molsa, elements decoratius per a l'arbre, caganers, llums, figuretes de fang, fonts d'aigua, les 265 parades estan agrupades en tres sectors principals: el sector verd per a les parades on es venen arbres de Nadal i molsa pels pessebres, el sector de figures per a les parades de venda dels elements tradicionals del pessebre, i el sector d'artesania que agrupa les parades dedicades als productes relacionats amb la festa i que s'elaboren de manera artesanal.

Data fi: el 23 de desembre.

Lloc: voltans de la catedral de Barcelona. Pl. Nova, 1. Ciutat Vella.

Horari: tots els dies inclusos els festius de 10:00h a 22:00 h.





La Feria de Santa Llúcia una de las más arraigadas y tradicionales de cuantas se celebran data de 1786, siendo también la mayor de todas las que se realizan durante el año en Cataluña. Árboles de Navidades, Tió, pesebres, musgo, elementos decorativos para el árbol, caganers, luces, figuritas de barro, fuentes de agua, etc. Los 265 puestos están agrupados en tres sectores principales: el sector verde para los estands donde se venden árboles de Navidad y musgo para los belenes; el sector de figuras para los espacios de venta de los elementos tradicionales del pesebre; y el sector de artesanía que agrupa las paradas dedicadas a los productos relacionados con la fiesta y que se elaboran de manera artesanal.
Fecha de la Feria: hasta el 23 de diciembre.
Lugar: exterior de la catedral de Barcelona. Pl. Nueva, 1. Ciutat Vella.
Horario: todos los días incluidos los festivos de 10:00h a 22:00 h.


El Tió

Originàriament consistia en un tronc encès de la llar de foc i el regal era l'escalfor que proporcio-nava. Per tot això calia fer una festa on l'arbre fos el seu protagonista.Avui dia la tradició ha passat de les cases de pagès a les ciutats, i s'ha produït una transformació en el tronc ja que se li ha anat afegint unes potes, ulls, nas, un gran somriure i una barretina.Aquesta festa familiar destinada als infants més petits es celebra en moltes llars catalanes en dates nadalenques, normalment a partir del dia de la Puríssima o a més tardar per Santa Llúcia, quan es va a cercar la soca d'arbre en un bosc.
A partir d'aquell dia i fins la nit de Nadal, la mainada té cura d'aquest tronc que un bon dia arriba a casa: li dóna de menjar i beure cada nit i el tapa amb una manta perquè no passi fred. Quan els infants veuen que, matí rera matí, el menjar que han posat al tió desapareix, pensen que aquell tronc s'ha convertit màgicament en un ésser viu. El misteri està servit i aquesta presència màgica que s'està a la cuina o menjador de casa formarà part de la família fins la nit de Nadal. Segons el costum tradicional, la cerimònia pròpiament dita de fer cagar el tió es fa després del sopar de la nit de Nadal.
Una vegada acabat de sopar, els infants s'agrupen al seu voltant armats amb vares de fusta i li engeguen cops de bastó per fer-li rajar les llaminadures mentre entonen diferents cançons. Una vegada s'ha acabat de cantar la cançó, els infants recullen els regals que el tió els ha deixat. El tió no acostuma a deixar regals voluminosos si no llaminadures, dolços i petits regals (costum actual de fa unes dècades) per als més petits. La cerimònia es pot repetir tantes vegades com es vulgui fins que el tió ja no té res més per deixar. Una última "cagada" especial, en la que el tronc raja una arengada ben salada, un all, una ceba, o trossos de carbó. Aquesta última "cagada" és l'encarregada de fer saber als infants que ja no piquin més, doncs el tió ja no pot donar més de si.




Originariamente consistía en un tronco encendido de la chimenea siendo el regalo el calor que proporcionaba. Por todo eso había que hacer una fiesta donde el árbol fuese el protagonista. Hoy en día la tradición ha pasado de las casas del campo a las ciudades, produciéndose una transfor-mación en la tradición ya que se le ha ido añadiendo al tronco unas patas, ojos, nariz, un gran sonrisa y una barretina.Esta fiesta familiar destinada a los niños más pequeños se celebra en muchos hogares catalanes en fechas navideñas, normalmente a partir del día de la Purísima o por Santa Llúcia, cuando se iba a buscar el tronco del árbol al bosque.
A partir de dicha fecha y hasta la nochebuena, los niños cuidaban de este tronco, que un buen día llegaba a casa: le da de comida y bebida cada noche y le tapa con una manta para que no pase frío. Cuando los niños ven que, cada mañana, la comida que han puesto al tió desaparece, piensan que aquel tronco se ha convertido mágicamente en un ser vivo. El misterio está servido y esta presencia mágica que se está en la cocina o comedor de casa formará parte de la familia hasta la nochebuena. Según la costumbre tradicional, la ceremonia propiamente dicha de hacer cagar el tió se hace después de la cena de la nochebuena.
Una vez acabada la cena, los niños se agrupan a su alrededor armados con varas de madera y la emprenden a bastonazos para hacerle expulsar las golosinas mientras entonan diferentes canciones. Una vez finalizadas la canciones, los niños recogen los regalos que el tió les ha dejado. El tió no acostumbra dejar regalos voluminosos si no, más bien golosinas, dulces y pequeños regalos (costumbre actual de hace unas décadas) para los más pequeños. La ceremonia se puede repetir tantas veces como se quiera hasta que el tió ya no tiene nada más para dejar. Una última "cagada" especial, en la que el tronco produce una arengada bien salada, un ajo, una cebolla, o trozos de carbón. Esta última "cagada" es la encargada de hacer saber a los niños que ya no piquen más, pues el tió ya no puede dar más de sí.

dijous, 13 de desembre del 2007

Visitar Barcelona

Anna Buil - Las Palmas de Gran Canaria
Estas son unas cuantas recomendaciones para los que visiten Barcelona durante estos días de diciembre. Hay también algunos restaurantes recomendados, algo que como saben siempre es subjetivo. Espero que les sean de utilidad.


Caminar por el Paseo de Gracia es casi obligado. Allí podrán visitar por dentro La Pedrera y la Casa Batlló (aunque sea caro, vale la pena), obras del genial Gaudí. Si les interesa el trabajo de este famoso arquitecto no se pierdan el Parque Güell y la Sagrada Familia. Por la zona del paseo de Gracia hay varios restaurantes que están bien:

Alba Granados: calle Enric Granados 34. Restaurante situado en una calle en la que me gustaría vivir si algún día vuelvo a Barcelona. Carne a la piedra deliciosa, con entrantes como los huevos estrellados con papas fritas, foie y trufa. 93 454 6116

La Gramola: menú barato y variado. Aragó 277 - 934 874 231. (Metro Paseo de Gracia).

Frescco: buffet de ensaladas, pizzas y pastas (ir cuando se tenga mucha hambre). Pau Claris, 151 (Metro Paseo de Gracia).

Restaurante Drolma: en el Hotel Majestic. Uno de los mejores de Barcelona (el chef tiene una estrella michellin). Tienen menú al mediodía bastante bien de precio para lo que es la comida. (Metro Paseo de Gracia). Reservar con antelación 93.496.77.10 - drolma@hotelmajestic.es

Citrus: restaurante de precio medio de buena calidad. Paseo Gràcia 44
- tfono: 934 872 345. (Metro Paseo de Gracia).

L’Hostal de la Rita: restaurante de precio medio. Aragó 278. Metro Paseo de Gracia.


Otra de las visitas que me gusta recomendar es la del Palau de la Música. Hay visitas guiadas por la mañana y si no, hay concierto con asiduidad. En concreto el día 27 de diciembre uno de valses de Strauss. Vale la pena porque es un edificio modernista precioso, Patrimonio de la UNESCO. Calle Sant Pere Més Alt.


Luego se puede ir por la Via Laietana hasta abajo hasta la Barceloneta y el Moll de la Fusta. En la Barceloneta hay restaurantes típicos de pescado y arroces.
Pero yo les recomiendo en el paseo Isabel II (Metro Barceloneta) el restaurante Set Portes (Siete Puertas), de 1836. Cocina catalana y mediterránea de verdad. Hay por ejemplo 5 tipos de canelones. A mí me encanta pedir la Paella Parellada o el Arróz Negro del Ampurdán, y del bacalao ‘A la llauna’ (tan rico como el de mi abuela). Abren de 13.00 a 1.00 de la mañana ininterrumpidamente. Suele haber cola, pero vale la pena hacerla.


Otro día podemos dedicarnos a pasear por las Ramblas, con sus tradicionales puestos de pájaros y flores (pasando por la Plaza Real), y por el barrio Gótico, con visita al claustro de la Catedral, la iglesia del Pi, la plaza de Sant Josep Oriol. También está curiosa la visita de la Feria navideña de Santa Lucía (termina el 23 de diciembre), en los alrededores de la Catedral. Por ahí. en concreto en la plaza del Rei, está el Museo de Historia de la Ciudad, donde puede verse una parte de la Barcelona romana.


Se puede aprovechar para ir por la calle Portaferrissa a ver tiendas y para tomarse un chocolate caliente (muy famoso) en la calle Petritxol (por ejemplo, en Xocoa, calle Petritxol 11) o bien degustar dulces hechos por monjas y curas en Caelum (calle de la Palla 8- 933 026 993), bajando a una especie de gruta muy acogedora.


Otra visita es la del barrio del Born, con la basílica de Santa María del Mar (cuya historia se narra en la Catedral del Mar). Por ahí hay muchas tiendas de diseñadores de ropa. Custo abrió allí su primer establecimiento. Támbién podemos dar un paseo por el parque de la Ciudadela o contemplar el invernadero y el museo de Zoología. Desde ahí se puede ir por todo el antiguo barrio de La Ribera (que se ha reformado urbanísticamente en los últimos años) hasta la calle Escudellers, donde hay un restaurante muy típico: Los Caracoles.

Si les gustan los museos: en el Museo Nacional d’Art de Catalunya (en Montjuic) verás la mayor colección de frescos románicos (de las diferentes iglesias románicas que hay en Cataluña, se trasladaron los frescos de los ábsides y se conservan en este museo); en la Fundación Miró está la mayor colección dedicada a este pintor (también en Montjuic); el MACBA (museo de arte contemporáneo de Barcelona, en el Raval, barrio bastante deprimido al que el museo ha dado un vuelvo); si te gustan los barcos, puedes ir al Museo Marítimo, en las Drassanes (Atarazanas Reales), cerca de la estatua de Colón.

Si, como yo, son amantes de los restaurantes asiáticos, ahí van unos cuantos:


Ken – el mejor japonés que he probado. Benet i Mateu, 53 • T. 93 203 20 44. Te puedes sentar en la barra y te hacen Tepanyaki (cocina a la plancha delante de ti) pero también puedes pedir sushi y otras delicias. Tiene algunos platos originales. Metro Maria Cristina o en taxi.

Shangai 1930 – Un restaurante asiático fruto de la colaboración entre un chino y un vasco. Buenos Aires, 11-13. Tel 933 63 43 70. Ahí fue la primera vez que probé medusa frita (muy rica) y carpaccio de abalones. Todo está delicioso y el local está decorado como el Shangai de los años 30. Metro Hospital Clínic.

Río Azul – un chino muy conocido en Barcelona. Nada que ver con los otros chinos. Buenísimo el pato pekín, los abalones con salsa de ostra, o el bogavante Si Chap. Balmes, 92 Tel./Fax 93 215 93 33. Si estás en el centro, por Paseo de Gracia o Rambla Catalunya, está a la altura de la calle Mallorca y Valencia.

Restaurante Hanoi – restaurante vietnamita. El menú es muy bueno. Doctor Letamendi 27, entre calle Aragón y Enric Granados, también en el centro.

Restaurante Lee - coreano. Parece muy normal desde el exterior pero es comida coreana auténtica y casera. La mimimba (o algo así) es muy recomendable. Está en la calle Sant Gabriel 2, 932375324. Cerca de Metro Diagonal.

Obviamente hay muchas más cosas por ver: Vila Olímpica, barrio de Gràcia, la Diagonal... y hacer (ir al Liceu, al Auditori, al Teatre Nacional... o ver algun espectáculo musical o obra teatral de la cartelera de Barcelona). Es pues otra excusa para volver a Barcelona.

dimarts, 13 de novembre del 2007

Tardor, temps de bolets

Estem a la tardor i arriba el temps d’anar a buscar bolets; per estrany que sembli podem degustar aquest deliciós producte a Gran Canaria, òbviament no en la quantitat que existeix a Catalunya i altres indrets, però sens dubte podrem fer un tast en aquesta bonica terra, que sempre està plena de sorpreses.Des de fa uns anys la Societat Micològica de Gran Canaria ve desenvolupant una important tasca a l'hora de donar a conèixer aquest producte desconegut per a molts habitants de l'illa, mitjançant jornades de familiarització i recerca en el terreny.

Dins de les seves activitats programades el dia 30 de novembre i el 2 de desembre pròxims, la Societat té prevista la celebració de les seves XVI Jornades Micològiques. El programa és el següent:

Divendres, 30 de novembre: Sortida al matí per recollir fongs per a l'exposició.

Dissabte, 1 de desembre: Sortida al matí per recollir fongs.
A les 13 hores: xerrada "els fongs hipogeus de les illes".
A les 14 hores: obertura de l´exposició.
A les 18 hores: Assemblea anual de la SMGC.

Diumenge, 2 de desembre, a les 9,30 hores: Repetició del curs de R.M. Dähncke.

Totes les activitats, com és tradicional, és celebraran a la Finca de Osorio (Teror). Per a més informació dirigir-se al correu electrònic: vescobio@gmail.com. Si voleu ampliar informació, consulteu la seva web i en el seu blog.

Como bien saben los amantes de la cultura micológica estamos en época de setas. Por extraño que parezca, obviamente no en la cantidad y profusión en que en tierras peninsulares, pero también en las islas, y concretamente en Gran Canaria se pueden encontrar estos deliciosos productos.

Desde hace años la Sociedad Micológica de Gran Canaria viene desarrollando una importante labor a la hora de dar a conocer este campo, desconocido para muchos habitantes de la isla, mediante jornadas de familiarización y de búsqueda en el terreno. Dentro de sus actividades entre el día 30 de noviembre y el 2 de diciembre próximos, la Sociedad tiene prevista la celebración de sus XVI Jornadas Micológicas. El programa es el siguiente:

Viernes, 30 de noviembre: Salida por la mañana para recoger hongos para la exposición.

Sábado, 1 de diciembre: Salida por la mañana para recoger hongos.
A las 13 horas: charla “los hongos hipogeos de las islas”.
A las 14 horas: apertura de la Exposición.
A las 18 horas: Asamblea anual de la SMGC.

Domingo, 2 de diciembre, a las 9,30 horas: Repetición del curso de R.M. Dähncke.

Todas las actividades, como es tradicional, se celebrarán en la Finca de Osorio (Teror), pudiendo las personas interesadas en informarse dirigirse al siguiente e-mail: vescobio@gmail.com. Para mayor información sobre las actividades de la Sociedad Micológica consultar su web y en su blog.

Miquel Màrquez, el rei dels bolets


Aquest es el tercer any consecutiu que és celebra a Hecansa (Hoteles Escuelas de Canarias) les Jornadas Gastronómicas de las Setas. A càrrec del prestigiós i expert cuiner especialitzat en cuina micològica de tot el territori espanyol i possiblement del món, Miquel Màrquez.Propietari del restaurant Sala en Berga (conegut com la catedral de la cuina micològica), l'èxit d'aquest restaurador autodidacta es basa en la recuperació de l'antiga i popular gastronomia de l'interior de Catalunya, concretament de la comarca del Berguedà.

Els seus plats inclouent altes dosis d’investigació i coneixements personals. Màrquez, realitza una tasca polifacètica al combinar la difusió de la cuina micològica en programes de radio, edició de llibres, cursos, conferències per tot el territori, així com demostracions de la seva cuina en diversos e importants certàmens.

Les Jornades consistiran: en conferències orientades als alumnes de l'Hotel Escola com a les persones interessades externes a l'Hotel, i fonamentalment en la degustació d'un espectacular i suggerent menú realitzat pel propi Màrquez.El menú previst per aquest anys es el següent:

TAPITAS DE SETAS

CREMOSO DE LLANEGAS CON PATATA CANARIA
Y VIRUTAS DE “FOIE”

DELICIA DE MACEDONIA DE SETAS CON FRUTOS
DE LA MAR AL AROMA DE TROMPETAS

SALTEADO DE REBOZUELOS CON CEBOLLA CONFITADA
Y TURNEDÓ DE RAPE AL VINO

REDUCCIÓN DE CEPS CON PICHÓN ESCABECHADO

DULCE DE NEGRITAS Y ALMENDRA FRESCA CON SU
GELATINA Y HELADO DE SETAS


Les dates en que es podrà degustar aquest menú seran a partir del dimecres 14 fins el diumenge 18 de novembre, en horari de dinar i sopar. El preu del menú es de 40 + IGIC, begudes a part. Informació i reserves: Tfn: 828 010 400
Absolutament recomanable!





Por tercer año consecutivo y tras el notable éxito recabado en ediciones pasadas Hecansa, Hoteles Escuelas de Canarias, va a celebrar las Jornadas Gastronómicas de las Setas. Las mismas correrán a cargo del más reconocido experto en cocina micológica de España, y probablemente el mundo, como es el catalán Miquel Màrquez.

Propietario del Restaurante Sala, en Berga (conocido como la catedral de la cocina micológica), este restaurador autodidacta basa su éxito en la recuperación de la antigua y popular gastronomía del interior catalán, más concretamente de la comarca del Berguedá, pero acompañada con altas dosis de investigación y aportaciones personales. Màrquez realiza una labor polifacética ya que combina la difusión sobre las setas en programas de radio, edición de libros, múltiples cursos y conferencias por toda la geografía nacional e internacional, así como demostraciones de su cocina en diversos e importantes eventos.

Las Jornadas, consistirán en conferencias de Miquel Màrquez tanto a los alumnos de Hecansa como a los interesados en las mismas y, fundamentalmente, en la degustación de un espectacular menú realizado por el propio Márquez.

Las fechas en que podrá degustarse estos manjares serán desde el miércoles 14 hasta el domingo 18 de noviembre, en horario de almuerzo y cena. El precio del menú es de 40€ + IGIC. Bebidas aparte. Información y reservas: Tfno: 828 010 400. ¡Absolutamente recomendable!

dimecres, 31 d’octubre del 2007

Festa de "Los Finados"

Estem en plena era de la globalitzaciò on algunes influències foranes competeixen per tenir un lloc en les nostres tradicions i costums locals. Aquest es el que succeïx amb la celebració de Halloween que, mitjançant diversos medis de comunicació com : el cinema, la TV, etc., cada cop més s'està arrelant entre els joves de la nostra societat. Per contra la tradició canària durant aquestes dates celebra la "Fiesta de los Finados", que any rera any ha anat quedant en un estat quasi d'oblit, però gràcies a la tasca realitzada per alguns col·lectius i municipis s'està treballat per recuperar aquesta tradició.

La "finados" (difunts), tenia lloc a tota l' illa. Era una celebració on els diversos membres de la família, es reunien la nit abans de Tots Sants, per recordar als seus avantpassats i visitar-los al cementiri, on es feien i es fan ofrenes de flors i s'arreglen els nitxos i làpides. Com és època de tardor els productes gastronòmics típics que es consumeixen durant aquests dies són : nous, castanyes, pomes del país, anís, etc. Antigament existia la tradició de "los ranchos de ánimas" que eran grups de persones que, de nit, feien un recorregut acompanyat de cants com las "malagueñas" o qualsevol altre so adient.Actualment diferents municipis intenten recuperar aquesta tradició de la "fiesta de los finados" amb costellades populars durant la nit del 31d'octubre, entre els llocs que es realitzant estan: Vega de San Mateo, Santa Brígida, Valsequillo, Las Palmas de Gran Canaria (Plaza de Santo Domingo y c/ Mendizábal) i altres indrets.







En plena era de la globalización, determinadas influencias foráneas compiten fuertemente con las tradiciones y costumbres locales. Este es el caso de la celebración de Halloween que, gracias al poder de penetración de medios como el cine, la tv., etc., están imponiéndose cada vez más por estos lares. Por el contrario la tradición canaria en estas fechas, la fiesta de los finados, ha ido quedando relegada intentando recuperarse por determinados colectivos y municipios.

Esta tradición de los finados (difuntos) se celebra en toda la isla.Era una celebración familiar en la que los diferentes miembros de la misma se reunían, en la víspera de Todos los Santos, para recordar a sus difuntos y visitarlos en el cementerio. Todo ello acompañado de los productos gastronómicos típicos de la época: nueces, castañas asadas, manzanas del país, anís. Antigüamente existía la tradición de los "ranchos de ánimas": grupos que, de noche, recorrían el lugar al son de malagueñas o cualquier otro canto sosegado, que recordaban a los difuntos.

Actualmente diferentes municipios intentan recuperar esta tradición de la fiesta de los finados con asaderos populares de castañas en la noche del día 31 de octubre: Vega de San Mateo, Santa Brígida, Valsequillo, Las Palmas de Gran Canaria (Plaza de Santo Domingo y c/Mendizábal, en Vegueta) y algunos otros.

dilluns, 29 d’octubre del 2007

Elaboració dels Panellets



1½ kg. Sucre
1½ kg. Ametlla ratllada
1.200 grs. Patata bullida

Bullim la patata i la deixem escórrer, desprès la xafem i la barregem amb el sucre i l'ametlla ratllada. Una vegada que la massa està freda (entre 6 a 10h.) fem les boletes i els diversos panellets. A la safata del forn col.loquem paper vegetal i damunt els panellets, d'aquesta manera no s'enganxan quan estan cuits. Deixar en el forn (prèviament escalfat) entre 3 a 5 minuts a una temperatura entre 200º a 220º. Poden sortir uns 50 panellets.

Varietats de Panellets:

· Varietat amb coco ratllat: Afegir el coco ratllat a ¼ kg. de la massa, donar la forma cònica que coneixem.

· Varietat amb cafè: Afegir una mica de cafè soluble en pols a ¼ kg de la massa, i fer la forma rodona amb un tall al mig simulant un granet de cafè.

· Varietat amb pinyons: És tracta d'un clàssic i el més apreciat de tots els panellets. Agafar 1/4kg de la massa, i fer les boletes, a part en un vol haurem batut la clara d'ou i afegirem els pinyons. Amb la ma anirem enganxant els pinyons a la massa dels panellets.

I d'aquesta manera anirem fent les varietats que vulguem : xocolata, ametlla picada, fruita confitada. Actualment s'incorporen inclòs ingredients com canyella, kiwi, pinya, festuc, maracuyà, etc. nous sabors per nous temps, però sempre quedaran els clàssics de sempre.









Receta de los panellets:

½ kg. de azúcar
½ kg. de almendra rallada
1.200 grs. de papas cocidas

Hervimos las papas y las dejamos escurrir, después las mezclamos con el azucar y la almendra rallada. Una vez que la masa está fría (de 6 a 10 horas) hacemos bolitas y los diversos panellets. En la bandeja del horno colocamos papel vegetal y ponemos los panellets; de esta manera no se pegan cuando están hechos. Dejar en el horno (previamente calentado) de 3 a 5 minutos a una temperatura entre 200º a 220º. Pueden salir unos 50 panellets.

Variedades de Panellets:

Variedad con coco rallado: añadir el coco rallado a ¼ kg. de la masa; dar la forma cónica típica.

Variedad con café: añadir un poco de café solubre en polvo a ¼ kg. de la masa; hacer la forma redonda con un corte en el medio, simulando un grano de café.

Variedad con piñones: Se trata de todo un «clásico», es el más apreciado de todos. Añadir ¼ kg. de la masa y hacer las bolitas. Aparte, en un bol, habremos batido la clara de huevo y añadiremos los piñones. Con la mano añadiremos los piñones a la masa de los panellets.

De esta forma iremos haciendo las variedades que deseemos : chocolate, almendra picada, fruta confitada, etc. Actualmente se incorporan incluso ingredientes como canela, kiwi, piña, pistachos, maracuyá, etc. Nuevos sabores para nuevos tiempos, pero siempre quedrarán los «clásicos de siempre»…

La diada de Tots Sants. Una mica d'història, una mica de misteri.


Fent una mica d'història al voltant de la Diada de Tots Sants, recordem costums que tots hem fet a casa amb la família, al voltant d'un bon àpat on no podien faltar les castanyes, boniatos, panellets, vi dolç i en algun moment un cremat (rom amb canyella i uns granets de cafè). Recordar aquella nit hem fa venir a la memòria la meva besàvia Caterina que arreplegava a tots els besnéts i ens explicava històries i contes mentre anàvem elaborant els panellets, preparant les castanyes i guarnint la taula per compartir aquells àpats amb la família i alguns amics molt propers que a partir de mitja nit venien a casa a continuar la vetllada.
Una de les històries que recordo ens explicava la meva besàvia, era que havíem de tenir molta cura en tenir la casa arreglada: els llits fets, el menjar preparat i els panellets i castanyes a punt per que a partir de les dotze de la nit, les ànimes dels difunts venien a les cases a retrobar-se amb la família i compartir amb ells aquella nit. Era important no oblidar que només podien visitar-nos un cop a l'any i era durant aquell moment a partir de les dotze. Com podreu comprendre, jo que era una nena, em quedava una mica trasbalsada i amb una mena de por continguda perquè no sabia en quin moment de la vetllada em podria trobar amb un parent llunyà o no tan llunyà que feia algun temps s'havia mort. Compartir el sopar amb la família feia que el conte que ens explicava la besàvia es diluís envoltat d'anècdotes dels familiars estimats i que ja no estaven amb nosaltres, mentres menjavem panellets, castanyes i boniatos, preniem una mica de vi dolç enmig de rialles, en una nit entranyable i molt,molt especial.
Sembla ser que la tradició dels panellets com a menjar característic de la diada de Tots Sants podrien ser un record d'antics àpats funeraris, que la gent portava a l’església en cistells i se'ls menjava dins del mateix temple en comunitat. En algunes poblacions hi havia el costum de celebrar una menjada després de la mort d'algun familiar. Aquest menjar tenia un caire ritual en la forma de parar la taula, la distribució dels comensals i els menjars que es donaven.

El tipus de gastronomia es pròpia de la tardor, cal pensar en el moment de l’any en què ens trobem. Els panellets son un producte de rebosteria casolana, fets amb ametlla, sucre i rovell d'ou, bàsicament. També se li afegeix una part de boniato o patata. Poden anar coberts de pinyons, coco, xocolata, cafè i alguns els guarnim de fruita confitada com pot ser una cirera.

Premi Ondas 2007 a Polònia



TV3, la televisió autonòmica catalana, s'ha confirmat com un dels Canals més consolidats i amb qualitat en quant a programació i contingut de les diverses Comunitats Autònomes. Entre els seus programes recomanem avui Polònia, per dos motius: un pel Premi Ondas 2007 al millor programa de TV local i l'altre per ser un espai innovador en quant al tractament polític actual de Catalunya, sempre amb un to irònic.
Diversos actors donen vida a diferents polítics (així com personatges emblemàtics com Ferran Adrià, etc.) barregen dosis d'humor intel·ligent i critica social. Una bona proba de l'èxit del programa es la participació esporàdica dels propis polítics catalans en els rodatges dels sketchs, compartint plató amb els seus "alter ego" de ficció. A Canàries es pot veure mitjançant TV3I (Canal Internacional), els dijous a partir de les 20,45h. sintonitzam amb Digital+ (Dial 93); Imagenio (Dial 176) o una antena Astra.

TV3, la televisión autonómica catalana, se ha confirmado en sus años de existencia como uno de los canales más consolidados y con mayor calidad en sus programaciones y contenidos de las diferentes Comunidades Autónomas. Entre sus programas recomendamos una de sus apuestas estrella: Polònia, recientemente premiado con el Premio Ondas 2007 al mejor programa de Tv. local.Se trata de un espacio innovador por cuanto reseña la actualidad política, tanto catalana como del resto del estado, en clave de humor. Diferentes actores encarnar a los distintos políticos (también personajes emblemáticos como Ferran Adriá, etc.) entremezclando acertadamente dosis de ironía, humor inteligente y crítica, alcanzando momentos realmente antológicos.
Prueba de la normalidad con que es asumida dicha propuesta por los propios políticos catalanes es su participación puntual en algunos rodajes de los sketchs, compartiendo plató con sus "alter ego" de ficción. En Canarias se puede ver a través de TV3I (Canal Internacional) los jueves a partir de las 20,45 h. sintonizándolo por Digital+ (dial 93); Imagenio (dial 176) o bien con el canal Astra.

Trobada de Cases Regionals al CN Metropole




















divendres, 19 d’octubre del 2007

Exposició de Paul Klee al CAAM


A partir del 19 d'octubre, i fins al 5 de gener de 2008, el Centre Atlàntic d'Art Modern (CAAM) de Las Palmas de Gran Canaria presenta l'exposició 'Paul Klee. La infància en l'edat adulta', l'exposició més important de l'artista suís que se celebra a Espanya des de la passada dècada.
Mark Gisbourne, el seu comissari, ofereix una visió contemporània de l'artista que analitza, des de la filosofia i la psicologia evolutiva, el que perviu del nen en l'artista adult. L'exposició compta amb una selecció de cinquanta-cinc obres en diferents suports: dibuixos, aquarel·les, olis, marionetes, peces procedents del Zentrum Paul Klee (Suïssa) i el SFMOMA (Museun of Modern Art. San Francisco. USA), obres quepertanyen al professor Carl Djerassi, un dels principals col·leccionistes de creacions de Klee. Aquest fet converteix l'exposició en una oportunitat única d'admirar treballs de l'artista rares vegades exposats a Europa.
Paul Klee va ser un artista que va entendre, potser molt més que qualsevol altre, la profunditat del pou emocional i dels residus creatius procedents dels primers anys de la seva vida i de les experiències de la infància. Seguint el famós aforisme de Nietzsche, Klee va comprendre totalment que “aquesta és l'etapa més intel·ligent de l'art de la pintura que només uns pocs entenen”.
El CAAM es troba al carrer Los Balcones 11 de Las Palmas de Gran Canaria. L'entrada és gratuïta i podeu visitar el museu de dimarts a dissabte de 10.00 a 21.00 h. i el diumenge de 10.00 a 14.00 h. Mapa

------------------------------------------------------------------------------

A partir del 19 de octubre, y hasta el 5 de enero de 2008, el Centro Atlántico de Arte Moderno (CAAM) de Las Palmas de Gran Canaria presenta la exposición 'Paul Klee. La infancia en la edad adulta', la exposición más importante del artista suizo que se celebra en España desde la pasada década.
Mark Gisbourne, su comisario, ofrece una visión contemporánea del artista que analiza, desde la filosofía y la psicología evolutiva, lo que pervive del niño en el artista adulto. La exposición cuenta con una selección de cincuenta y cinco obras en diferentes soportes: dibujos, acuarelas, óleos, marionetas piezas procedentes del Zentrum Paul Klee (Suiza) y el SFMOMA (Museun of Modern Art. San Francisco. USA), cuyas obras pertenecen al profesor Carl Djerassi, uno de los principales coleccionistas de creaciones de Klee, lo que hace de la exposición una oportunidad única de admirar trabajos del artista rara vez expuestos en Europa.
Paul Klee fue un artista que entendió, quizás mucho más que cualquier otro, la profundidad del pozo emocional y de los residuos creativos procedentes de los primeros años de su vida y de las experiencias de la infancia. Siguiendo el famoso aforismo de Nietzsche, Klee comprendió totalmente que “esta es la etapa más inteligente del arte de la pintura que sólo unos pocos entienden”.
El CAAM se encuentra en la calle Los Balcones 11 de Las Palmas de Gran Canaria. La entrada es gratuita y se puede visitar el museo de martes a sábado de 10.00 a 21.00 h. y el domingo de 10.00 a 14.00 h. Mapa

Aprèn català gratuïtament


Avui us fem arribar una informació que ens han enviat via mail i que pot ser molt útil per aquells que vulguin aprendre català.
PARLACATALA.ORG és una associació sense ànim de lucre que facilita l'aprenentatge del català de manera gratuïta mitjançant internet.
PARLACATALA.ORG pretén ajudar a la integració de les persones nouvingudes. En ser una plataforma d'internet, per tant, oberta al món, PARLACATALA.ORG també permet aprendre català des de l'estranger. És doncs una magnífica eina per persones que han emigrat o són fills d'emigrants o ténen l'intenció de venir a viure a Catalunya o simplement volen aprendre la nostra llengua des d'un altre país.
La metodologia que s'utilitza és molt senzilla i pràctica i es basa en llegir i parlar a través de classes en línia a internet (utilitzant l'eina Skypecasts de Skype) amb l'ajuda de monitors voluntaris.
Si sou aprenents, registreu-vos a la web. Hi trobareu recursos lingüístics i la possibilitat de practicar i millorar el vostre nivell de català participant a classes en línia de manera gratuïta.

--------------------------------------------------------------------------------

Hoy os hacemos llegar una información que nos han enviado vía correo electrónico y que puede ser muy útil para los que quieran aprender catalán.
PARLACATALA.ORG es una asociación sin ánimo de lucro que facilita el aprendizaje del catalán de manera gratuita mediante internet.
PARLACATALA.ORG pretende ayudar a la integración de las personas recién llegadas. Al ser una plataforma de internet, por lo tanto, abierta al mundo, PARLACATALA.ORG también permite aprender catalán desde el extranjero. Es pues una magnífica herramienta para personas que han emigrado o son hijos de emigrantes o tienen la intención de venir a vivir en Catalunya o simplemente quieren aprender esa lengua desde otro país.
La metodología que se utiliza es muy sencilla y práctica y se basa en leer y hablar a través de clases en línea en internet (utilizando la herramienta Skypecasts de Skype) con la ayuda de monitores voluntarios.
Si eres principiante, regístrate en la web. Ahí encontrarás recursos lingüísticos y la posibilidad de practicar y mejorar tu nivel de catalán participando a clases en línea de manera gratuita.

Refugi 307


Un dels lloc històrics que es pot visitar els dissabtes i diumenges, si feu un tomb per Barcelona i teniu curiositat, es la visita guiada al Centre d'Interpretació Refugi 307 del barri del Poblesec. Inaugurat el passat mes d'abril, aquest refugi ha estat recuperat i forma part d'un seguit d'activitats que realitza el Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MHCB).

Construït pels mateixos veïns del barri, és un testimoni excepcional de la defensa passiva de la població davant dels bombardejos que va patir Barcelona durant la Guerra Civil.Informació i reserves: 932562122. Lloc: c/ Nou de la Rambla, 169 (a prop Passeig de Montjuïc). Horaris visita: tots els dissabtes i diumenges d'11 a 14 h.Accés : Metro L2 i L3 Paral.lel. Autobusos: 20,36,57,157 i 64

Si estáis recorriendo Barcelona y tenéis curiosidad, una de las visitas más interesantes que podéis realizar es la que se refiere al Centro de Interpretación del Refugio 307, en el barrio de Poblesec. Inaugurado el pasado mes de abril, este Refugio ha sido recuperado y forma parte de un programa de actividades que realiza el Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona (MHCB).
Construido por los propios vecinos del barrio es un testimonio excepcional de la defensa pasiva de la población civil durante los bombardeos que sufrió Barcelona durante la Guerra Civil.
Información y reservas: 93 2562122. Dirección: c/Nou de la Rambla, 169 (cerca del Paseo de Montjuïc). Horarios de visita: todos los sábados y domingos de 11,00 a 14,00 h. Acceso: Línea L2 y L3 del Metro Paralelo. Autobuses: Líneas 20, 36, 57, 157 y 64.

dijous, 18 d’octubre del 2007

Cinema de qualitat

La Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, dins de les activitats que realitza es troba "Aula de Cine". Tenen lloc cursos monogràfics (Introducció al guió, Direcció Artística, Preproducció); el punt fort està representat per la projecció de cicles temàtics de diferents directors. Per aquest curs estan programats els següents: Manga Anime 3, El Montaje del Director, cicle d' Audrey Hepburn i Realidades Distorsionadas. Cada cicle compren cinc pel.lícules en Versió Original de diferent temàtica, d'aquesta manera podem gaudir d'un cinema de qualitat i gratuït!.Les projeccions es realitzen en el Saló d'Actes d'Humanitats (Plaza de la Constitución, més coneguda per Obelisco), en Las Palmas de G.C., els dies de projecció son tots els divendres a les 20h. i alguns altres dies entre setmana.Per a més informació consultar la pàgina d'Aula de Cine de la ULPGC: www.auladecine.ulpgc.es, La informació pels cursos: 928 451018/928 451021


El Aula de Cine de la Universidad de Las Palmas de G. C. (ULPGC) realiza cursos monográficos de cine (Introducción al Guión, Dirección Artística y Preproducción, entre otros). El punto fuerte de cara al espectador lo representan los ciclos temáticos de películas en V.O. Para este curso son los siguientes: Manga Anime 3, El Montaje del Director, ciclo de Audrey Hepburn y Realidades Distorsionadas. Son 5 películas de gran calidad y diferente temática que nos permiten disfrutar de cine de gran calidad y ¡gratuito!.

Las proyecciones se realizan en el Salón de Actos de Humanidades, Plaza de la Constitución (el Obelisco), en Las Palmas G.C., todos los viernes a las 20 h. y otros días entre semana. Para más información consultar la web del Aula:
www.auladecine.ulpgc.es. Información para los cursos: 928451018/ 928451021.

dimecres, 17 d’octubre del 2007

Formació on-line

Iniciem la secció dedicada a Formació amb referències a alguns estudis que es poden realitzar a distància. En primer lloc parlarem de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya); en aquest centre virtual, que té reconegut prestigi internacional per la seva metodologia on line, es poden estudiar una gran part de carreres universitàries i màsters d’especialització. Per a més informació: www.uoc.edu o bé trucant al telèfon 902205050.

Per estudiar els diferents nivells de català, l’Institut Ramon Llull es l’organisme encarregat de difondre la llengua catalana a l’exterior. Pel proper any 2008 tenen el projecte d’iniciar “Curs Català en línia”, amb la possibilitat d’estudiar i obtenir els certificats acreditatius dels nivells : Bàsic-Elemental (A), Intermedi (B), Suficiència(C) i Superior (D).
En les illes Canàries actualment no existeixen seus concertades per realitzar les proves de nivell(exàmens), per la qual cosa els interessats tindrien que desplaçar-se a altres seus del territori nacional o bé a la Secretaria de Política Lingüística (Barcelona). Per a més informació:
Institut Ramon Llull www.llull.cat
Secretaria Política Lingüística (Certificats de Català) Telèfon 93 4679132

dilluns, 15 d’octubre del 2007

Trobada de Cases Regionals al CN Metropole

Va ser una nit intensa la de l'11 d'octubre. La Laura, la Núria, l'Octavio i jo vam treballar amb forces per què tot sortís bé. La nostra 'caseta' a la Trobada de Cases Regionals del CN Metropole va ser un èxit, sobretot pel pa amb tomàquet, que volava. Pels qui us ho vau perdre, aquí teniu algunes fotografies (de l'Octavio) per fer-vos dentetes. A veure si us hi veiem l'any que ve.





dimarts, 9 d’octubre del 2007

Casals catalans al món


Les Comunitats Catalanes de l'Exterior (CCE), també conegudes com a casals catalans, han desenvolupat, en el decurs de la història recent, un paper cabdal en el manteniment i difusió de la cultura i la realitat catalanes, sobre tot pel que fa a la nostra llengua. En l'actualitat, més d'un centenar d'entitats establertes arreu d'una quarantena de països esdevenen punts de referència de Catalunya al món.
Cal donar un pas endavant i treballar perquè, a banda de la difusió cultural que duen a terme, puguin oferir i executar dos tipus bàsics de serveis. En primer lloc, el suport a les catalanes i catalans que, cada dia més, decideixen fer estades fora del país i que poden trobar-hi assessorament fonamental per al seu desenvolupament personal i professional. En segon lloc, el suport a Catalunya en la tasca d'internacionalització i presència, en tots els àmbits i arreu del món, fent difusió no només d'aspectes de la cultura tradicional i popular, sinó d'aquella part més contemporània i de noves tendències culturals.
A continuació s'adjunta un fitxer amb el llistat de tots els casals catalans al món.

Trobada Gastronòmica de Cases Regionals


El Club Natació Metropole ens ha convidat a participar el pròxim dijous 11 d'octubre a les 22.00 en una trobada gastronòmica de Cases Regionals. La festa es realitzarà a les instal.lacions del Club (León i Castillo, al costat de l'Ajuntament de Las Palmas de Gran Canaria).
Les cases participants, a banda de la nostra, son la de Galícia, Cantabria, Múrcia, Andalusia, Castella-La Manxa i de El Hierro. Us hi esperem! Hi haurà degustació a preus molt populars, actuacions musicals i moltes coses més. Prometem fer un bon pa amb tomàquet.
Si voleu que us reservem invitacions, envieu-nos un correu a casacatalana@gmail.com o truqueu al 928930500.

dimecres, 12 de setembre del 2007

Diada


Hola amics. Avui he tingut l'oportunitat de conèixer la Núria, una catalana que viu aquí des de fa dos anys. M'ha fet veure, i amb raó, que teníem això del blog una mica abandonat. Així que de moment, us proposarem una cita pel pròxim diumenge 16. Es tracta de celebrar la diada amb un dinar en un restaurant de Las Palmas. El preu? 20 euros. Ja sabem que l'economia està fatal, però heu de saber que els nens menors de 5 anys no pagaran res (menjaran menú infantil que pagarà la Casa Catalana) i que el menú inclou tot això:

Taula de formatges
Fuet i botifarra
Carpaccio de filet amb parmesà
Papas arrugadas amb mojo
Escalivada
Xampinyons arrebossats del Pati
Yakitori de pollastre (pinxitos a la japonesa)
Taquets de peix amb mojo

Per postres... Delícies La Taula
Per veure.... vi negre, blanc, refrescos, aigua i cafè
També portarem cava

Si us hi voleu apuntar, envieu-nos un missatge a casacatalana@gmail.com

dilluns, 2 d’abril del 2007

Èxit de convocatòria de la Gran Calçotada

Unes 60 persones van gaudir dissabte passat de la Gran Calçotada organitzada per la Casa Catalana de Las Palmas. Celebrada a l'Aula de la Naturalesa La Laurisilva (Valleseco), la calçotada va congregar a gent diversa que no va voler perdre l'oportunitat de tastar aquesta delicia gastronòmica catalana. Els assistents van poder menjar calçots de Valls amb la seva salsa, botifarra amb seques i profiterols amb xocolata. I tot ben acompanyat d'un bon vi del Penedès. La següent cita, però en aquest cas amb uns fideus a la cassola, serà el 22 d'abril, amb una festa amb motiu del dia del llibre. La proposta: portar un llibre embolicat amb paper de regal(el llibre pot ser usat o comprat) que es ficarà en un gran sac. Tots els assistents tornaran a casa seva amb un nou llibre per llegir. Estaria bé que els llibres fossin en català, però s'accepten tots els idiomes.
Aviat penjarem les fotografies de la calçotada No us les perdeu!

Unas 60 personas disfrutaron el pasado sábado de la Gran Calçotada organizada por la Casa Catalana de Las Palmas. Celebrada en el Aula de la Naturaleza La Laurisilva (Valleseco), la calçotada congregó a gente diversa que no quiso perderse la oportunidad de probar esta delicia gastronómica catalana. Los asistentes pudieron comer calçots de Valls con su salsa, butifarra con judías y profiteroles con chocolate. Todo eso acompañado de un buen vino del Penedès. La siguiente cita, pero en este caso con fideos a la cazuela, será el 22 de abril, con una fiesta con motivo del día del Libro. La propuesta: traer un libro envuelto en papel de regalo (el libro puede ser usado o comprado) que se meterá en un gran saco. Todos los asistentes regresarán a su casa con un nuevo libro para leer. Estaría bien que los libros fueran en catalán, pero se aceptan todos los idiomas.
Pronto colgaremos las fotografias de la calçotada ¡No se las pierdan!

diumenge, 18 de febrer del 2007

Próxima Calçotada



Hola amics. Després d'un parèntesi d'alguns mesos retornem amb noves forces. Estem preparant pel mes de març una calçotada. Siii!! L'esperada calçotada. Tenim pensat de fer-la el dia 31 de març, que és un dissabte. Encara no tenim tots els detalls però us ho anem avançant per què reserveu aquest dia. No hi podeu faltar!

Hola amigos. Después de un paréntesis de algunos meses, regresamos con nuevas fuerzas. Estamos preparando para el mes de marzo una 'calçotada'. ¡Siii! La esperada calçotada. Estamos pensando en celebrarla el sábado 31 de marzo. Todavía no tenemos todos los detalles pero se lo estamos avanzando para que reserven ese día. ¡No pueden faltar!