dimecres, 31 d’octubre del 2007

Festa de "Los Finados"

Estem en plena era de la globalitzaciò on algunes influències foranes competeixen per tenir un lloc en les nostres tradicions i costums locals. Aquest es el que succeïx amb la celebració de Halloween que, mitjançant diversos medis de comunicació com : el cinema, la TV, etc., cada cop més s'està arrelant entre els joves de la nostra societat. Per contra la tradició canària durant aquestes dates celebra la "Fiesta de los Finados", que any rera any ha anat quedant en un estat quasi d'oblit, però gràcies a la tasca realitzada per alguns col·lectius i municipis s'està treballat per recuperar aquesta tradició.

La "finados" (difunts), tenia lloc a tota l' illa. Era una celebració on els diversos membres de la família, es reunien la nit abans de Tots Sants, per recordar als seus avantpassats i visitar-los al cementiri, on es feien i es fan ofrenes de flors i s'arreglen els nitxos i làpides. Com és època de tardor els productes gastronòmics típics que es consumeixen durant aquests dies són : nous, castanyes, pomes del país, anís, etc. Antigament existia la tradició de "los ranchos de ánimas" que eran grups de persones que, de nit, feien un recorregut acompanyat de cants com las "malagueñas" o qualsevol altre so adient.Actualment diferents municipis intenten recuperar aquesta tradició de la "fiesta de los finados" amb costellades populars durant la nit del 31d'octubre, entre els llocs que es realitzant estan: Vega de San Mateo, Santa Brígida, Valsequillo, Las Palmas de Gran Canaria (Plaza de Santo Domingo y c/ Mendizábal) i altres indrets.







En plena era de la globalización, determinadas influencias foráneas compiten fuertemente con las tradiciones y costumbres locales. Este es el caso de la celebración de Halloween que, gracias al poder de penetración de medios como el cine, la tv., etc., están imponiéndose cada vez más por estos lares. Por el contrario la tradición canaria en estas fechas, la fiesta de los finados, ha ido quedando relegada intentando recuperarse por determinados colectivos y municipios.

Esta tradición de los finados (difuntos) se celebra en toda la isla.Era una celebración familiar en la que los diferentes miembros de la misma se reunían, en la víspera de Todos los Santos, para recordar a sus difuntos y visitarlos en el cementerio. Todo ello acompañado de los productos gastronómicos típicos de la época: nueces, castañas asadas, manzanas del país, anís. Antigüamente existía la tradición de los "ranchos de ánimas": grupos que, de noche, recorrían el lugar al son de malagueñas o cualquier otro canto sosegado, que recordaban a los difuntos.

Actualmente diferentes municipios intentan recuperar esta tradición de la fiesta de los finados con asaderos populares de castañas en la noche del día 31 de octubre: Vega de San Mateo, Santa Brígida, Valsequillo, Las Palmas de Gran Canaria (Plaza de Santo Domingo y c/Mendizábal, en Vegueta) y algunos otros.