diumenge, 20 de gener del 2008

De viatge... per Núria i Octavio


Aprofitant les vacances de Nadal, vam fer una petita escapada a la Cerdanya i a la ciutat de Carcassonne. Feia uns quanta anys que haviem realitzat una de les rutes dels càtars, visitant Carcassonne i alguns castells de defensa que s'enlairen al cel com el de Peyrepertuse, Quéribus...
Aquest cop només vam poder visitar la Citté i fer un munt de fotos de les seves muralles, torres, carrers i gaudir d'un seguit d'explicacions de la història i defensa de la ciutat, mentre feia un fred intens i teniem el nas mig congelat. Es notava que era temporada baixa: poca gent, molts dels comerços tancats i fred.

Vam agafar una carretera comarcal, voliem anar a la guait d'un castell, ho teniem tot preparat: botes de muntanya i roba d'abric, però a mida que ens anavem aproximant també la foscor arribava, i el risc a quedar-nos a les portes del castell va fer que ens desviesim de la ruta fins arribar a Llívia. És un petit poble que degut a la seva història i la seva situació geogràfica ens va cridar molt l'atenció:
Inicialment es va anomenar Kerre (serra o lloc rocós), d'aquest topònim deriva Kerretania, Ceretania, Cerdanya. Segles després els romans la van anomenar Iulia Lybica. Pels visigots va ser "Castrum libyae" i pels musulmans "Medinet-el-bab" (Ciutat de la porta). Llívia es pot enorgullir també, de ser el bressol de Catalunya, segons diverses fonts el comte Sunifred, pare de Guifré el Pilós, va viure i va governar des de Llívia.

Llívia és un municipi de l'alta Cerdanya, la seva superfície es de 12,84 km2 i a 1233 metres sobre el nivell del mar, administrativament és un municipi català de la comarca de la Cerdanya i pertany a la província de Girona. Té la particularitat d'estar completament envoltat per territori francès i està unida a Catalunya mitjançant una carretera neutral de 5 km que arriba a Puigcerdà. Degut al Tractat dels Pirineus del 1660, on es va acordar que 33 pobles del Rosselló (Conflent, Vasllespir i Capcir) i part del condat de la Cerdanya, passarien a estar baix la sobirania francesa, Llívia era una vila i no un poble, per la qual cosa no va formar part de la zona segregada.

És important conèixer que la farmàcia de Llívia està documentada des de l'any 1594 i es considera la més antiga d'Europa. Actualment el Museu de la farmàcia es tancat per reformes.

La seva situació a la falda del Pirineu fa que sigui un lloc estratègic per practicar esports i activitats relacionades amb la neu i punt de partida per practicar altres activitats quan arriba el bon temps. Com curiositat cal indicar que es pot gaudir el plaer de menjar les millors pizzes al Taller Fabian Martin, amb fama reconeguda com a millor pizzer del món.


Aprovechando las vacaciones de Navidad, hicimos una pequeña escapada a la Cerdanya y a la ciudad de Carcassonne. Hacía unos cuánta años que habíamos realizado una de las rutas de los cátaros, visitando Carcassonne y algunos castillos de defensa que se elevan en el cielo como el de Perypertuse, Quèribus...

Esta vez sólo pudimos visitar la Citté y hacer un montón de fotos de sus murallas, torres, calles y disfrutar de una serie de explicaciones de la história y defensa de la ciudad, mientras hacía un frío intenso y teníamos la nariz medio congelada. Se notaba que era temporada baja: poca gente, muchos de los comercios cerrados y frío. Tomamos una carretera comarcal para ir a visitar un castillo, lo teniamos todo preparado: botas de montaña y ropa de abrigo, pero a medida que nos ibamos aproximándo también la oscuridad llegaba, y el riesgo de quedarnos en las puertas del castillo nos obligó a desviarnos de la ruta hasta llegar a Llívia.

Se trata de una pequeña y preciosa localidad que, debido a su historia y su situación geográfica nos llamó mucho la atención: inicialmente se denominó Kerre (sierra o lugar/sitio rocoso), de este topónimo deriva Kerretania, Ceretania, Cerdanya. Siglos después los romanos la denominaron Iulia Lybica. Para los visigodos fue "Castrum libyae" y para los musulmanes "Medinet-el-bab" (Ciudad de la puerta). Llívia se puede enorgullecer también, de ser la cuna de Catalunya. Según diversas fuentes el conde Sunifred, padre de Guifré el Pilós, vivió y gobernó desde Llívia.

Es una población de la alta Cerdanya, con una superficie de 12,84 km2 y a 1.233 metros sobre el nivel del mar; administrativamente es un municipio catalán de la comarca de la Cerdanya que pertenece a la provincia de Girona. Tiene la particularidad de estar completamente rodeada por territorio francés permanenciendo unida a Cataluña mediante una carretera neutral de 5 kms. que la comunica con Puigcerdà. Debido al Tratado de los Pirineos de 1.660, donde se acordó que 33 pueblos del Rosselló (Conflent, Vasllespir y Capcir) y parte del condado de la Cerdanya, pasarían a estar bajo la soberanía francesa, dado que Llívia tenía la consideración de villa y no de pueblo, se libró de formar parte de la zona segregada.




Su situación en las faldas del Pirineo hace que sea un lugar idóneo para practicar deportes y actividades relacionadas con la nieve y punto de partida para realizar otras actividades al aire libre cuando llega el buen tiempo. Como curiosidades podemos indicar que en Llívia se encuentra la farmacia más antigua de Europa, está documentada desde el año 1594. Actualmente el Museo de la Farmacia está cerrado por reformas. Asimismo.que podemos disfrutar del placer de comer las mejores pizzas del mundo en el Taller Fabian Martin, con fama reconocida como mejor pizzero del mundo.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola a tothom,

Continuant amb els viatge de la Núria i l'Octavi, només comentar-vos que, si algú té la possibilitat d'anar a visitar Llívia, no us deixeu de passar per Can Ventura, un restaurant típic de la zona.