dissabte, 3 de maig del 2008
Cursos Català on-line
http://www.catalaonline.com/index2.htm - Desde nivel A hasta a nivel C, ideal para castellanohablantes que comienzan de cero.
http://intercat.gencat.cat/es/aprenc-catala.jsp - curso online gratuito, para dar los primeros pasos. Incluye archivos de sonido.
http://salc.upf.edu/index.php - servicio gratuito de la Universidad Pompeu Fabra. Te tienes que abrir una ficha antes para poder hacer el curso de autoaprendizaje. Quizás sea demasiado complicado para gente que no sabe nada de catalán.
http://www.ub.es/slc/ffll/accgex.htm - Para más avanzados, para practicar sobre todo l'0rtografía, gramática, morfología y sintaxis.
http://www.uoc.edu/catalaobert/web/index.html - De la UOC. Hay que pagar pero cuenta con el apoyo de la Generalitat. El sistema a distancia funciona muy bien.
Molta gent ens ha preguntat últimament on es pot aprendre català a Gran Canaria. Encara que és la nostra intenció realitzar cursos per aquells interessats en aprendre'l, actualment encara no disposem de la infraestructura necessària per a poder organitzar-los. És per això que us adjunto una sèrie d'adresses de cursos on-line de català.
http://www.catalaonline.com/index2.htm - Des de nivell A fins a nivell C, ideal per a castellanoparlants que comencen de zero
http://intercat.gencat.cat/es/aprenc-catala.jsp - curso online gratuït, para donar els primers passos. Inclou arxius de so
http://salc.upf.edu/index.php - servei gratuït de la Universitat Pompeu Fabra. T'has d'obrir una fitxa abans per poder fer el curs d'autoaprenentatge. Potser és massa complicat per a gent que no sap res de català
http://www.ub.es/slc/ffll/accgex.htm - Per a més avançats, per practicar sobretot l'0rtografia, gramàtica, morfologia i sintaxi
http://www.uoc.edu/catalaobert/web/index.html - De la UOC. S'ha de pagar però compta amb el suport de la Generalitat. El sistema a distància funciona molt bé.
dimarts, 1 d’abril del 2008
divendres, 14 de març del 2008
El passat dissabte ens vam reunir per celebrar la Calçotada 2008, vam gaudir d' un dia espectacular, assolellat, envoltats per un paisatge suggeridor que convidava a participar d'aquest dia festiu i que per la Casa Catalana de Las Palmas aquest any ha sigut la confirmació de que aquesta activitat, donat al notable increment de participants respecte a l'any anterior, serà una de les propostes estrella del Casal pels propers anys.
Entre els amics que es van apropar a l’alberg de La Laurisilva de Valleseco, es trobaven nombroses persones que per primer cop tastaven els calçots i segons ens van comentar va ser una grata sorpresa gastronòmica.
El menú es va completar amb un aperitiu per fer boca, seguit pels calçots i unes seques amb botifarra, les profiteroles amb xocolate van ser el punt i final d'aquest dia. També hem de dir que l'organització va disposar d'una guagua per tots aquells que volien traslladar-se a l'alberg sense tenir que agafar el cotxe.
Durant els propers dies introduirem les fotografies de la festa en el apartat de galeria d'imatges, ens agradaria conèixer la vostre opinió sobre la calçotada, així com els suggeriments per les properes trobades.
El pasado sábado nos reunimos para celebrar la Calçotada 2008, disfrutamos de un día espectacular, soleado, rodeados por un paisaje sugerente que invitaba a participar de este día festivo y que para la Casa Catalana de Las Palmas este año ha sido la confirmación de que esta actividad, dado al notable incremento de participantes respeto al año anterior, será una de las propuestas estrella del Casal para los próximos años.
Entre los amigos que se acercaron al albergue de La Laurisilva de Valleseco, se encontraban numerosas personas que por primera vez probaban los calçots y según nos comentaron fue una grata sorpresa gastronómica. El menú se completó con un aperitivo, seguido de los calçots y unas judias con botifarra, las profiteroles con chocolate fueron el punto y final de este día.
También tenemos que decir que la organización dispuso de una guagua para todos aquellos que querían trasladarse al albergue sin tener que coger el coche.
Durante los próximos días introduciremos las fotografías de la fiesta en el apartado de galería de imágenes, nos gustaría conocer vuestra opinión sobre la calçotada, así como las sugerencias para los próximos encuentros.
Vacances Setmana Santa
A tots els que sortiu durant aquests dies de vacances us desitgem un bon viatge i als que us quedeu a la illa sereu l'enveja de moltes persones que somien venir a aquest paradís.
dimecres, 20 de febrer del 2008
Gran Calçotada 2008

L'Enciclopèdia Catalana, ara a Internet
Avui és una data històrica perquè a partir d'ara tots els continguts de la Gran Enciclopèdia Catalana es poden consultar lliurement per Internet. Aquest nou projecte, liderat per Fundació Enciclopèdia Catalana, vol obrir a tota la societat la gran obra de referència en català adaptada a les noves tecnologies.
A http://www.enciclopedia.cat/trobareu més de 270.000 entrades, organitzades alfabèticament, supervisades i actualitzades pels millors especialistes de cada matèria. - 85.000 entrades del Gran Diccionari de la llengua catalana. - 30.000 referències en llengua anglesa (Encyclopaedia). - Un potent motor de cerca per a trobar ràpidament la informació.
I, progressivament, s'hi aniran incorporant de molts altres materials enciclopèdics procedents de les diverses obres d'Enciclopèdia Catalana, fins a arribar a 575.000 documents al final del 2010.
diumenge, 10 de febrer del 2008
Convocatòria de beques per a joves membres de comunitats catalanes a l'exterior
Tant per a les beques de nova concessió com per a les renovacions, la Comunitat Catalana i l'òrgan competent en matèria de les comunitats catalanes de l'exterior de la Generalitat, disposen d'un termini màxim de 15 dies hàbils a comptar del dia 27 de març de 2008 per presentar els informe sobre sol·licituds presentades a l'AGAUR, d'acord amb la base 5.5 i 6.5 d'aquesta convocatòria. Bases
Data màxima de presentació de sol·licituds: 27/03/2008
Objecte: Concessió i renovació de beques destinades a joves membres de les comunitats catalanes d'arreu del món per a l'ampliació d'estudis, per realitzar cursos de postgrau o màster o per fer estades predoctorals i postdoctorals a Catalunya.
Tipus d'ajuts: Beques per a l'ampliació d'estudis, per realitzar cursos de postgrau o màster o per fer estades predoctorals.
Beques per a estades postdoctorals
Destinataris: Els joves membres de qualsevol comunitat catalana a l'exterior legalment reconeguda d'acord amb el que preveu la Llei 18/1996, de 27 de desembre, de relacions amb les comunitats catalanes a l'exterior, que reuneixin les condicions següents: a) Ser membre d'una comunitat catalana a l'exterior amb anterioritat a l'1 de gener de 2005. b) Beques d'ampliació d'estudis, cursos de postgrau o màster i estades predoctorals: diplomats, llicenciats universitaris o equivalents que hagin obtingut la titulació fora de Catalunya. c) Beques per a estades postdoctorals: investigadors o professors universitaris adscrits a una universitat o centre equivalent en els seus respectius països d'origen, que tinguin el títol de doctor. d) En el moment de presentació de la sol·licitud han de: - Estar en possessió del títol corresponent. - Estar admesos al centre on pretenguin realitzar els estudis, cursos, investigació, etc., o bé acreditar documentalment que han iniciat els tràmits d'admissió. - Estar en possessió del certificat corresponent al nivell B de català o acreditar tenir coneixements equivalents - Ésser ciutadà del país de la Comunitat Catalana origen i haver-hi residit oficialment de forma habitual i continuada en els últims 12 mesos i en el moment de sol·licitar l'ajut.
Durada: Les beques tindran una durada de 4 a 12 mesos. Les estades a Catalunya han de començar durant el curs acadèmic 2008-2009 i han de finalitzar abans del 31 de desembre de 2009. Es podrà demanar la renovació de la beca, que en cap cas no es considerarà concedida automàticament, segons el que estableix la base 6 d'aquesta convocatòria.
Import: Beques per a l'ampliació d'estudis, per realitzar cursos de postgrau o màster o per fer estades predoctorals:
a) 1.000 euros bruts al mes. b) Un ajut complementari per a desplaçament en funció del país d'origen, pels imports màxims que figuren a la Resolució IUE/3637/2007, de 27 de novembre (DOGC núm. 5024 de 07.12.07) per la qual es publiquen i actualitzen els imports de la taula de borses de viatge i ajuts d'estada. c) Un ajut de fins al 50% de l'import de la matrícula, que caldrà sol·licitar explícitament tot indicant la quantitat total de l'import de la matrícula. La quantitat màxima que es concedirà serà de 1.500 euros.
Beques per a estades postdoctorals:
a) 1.700 euros bruts al mes. b) Un ajut complementari per a desplaçament en funció del país d'origen, pels imports màxims que figuren a la Resolució IUE/3637/2007, de 27 de novembre (DOGC núm. 5024 de 07.12.07) per la qual es publiquen i actualitzen els imports de la taula de borses de viatge i ajuts d'estada
Termini de presentació: El termini de presentació de sol·licituds serà del 25 de febrer al 27 de març de 2008.
Tant per a les beques de nova concessió com per les renovacions, la comunitat catalana, l'òrgan competent en matèria de les comunitats catalanes de l'exterior de la Generalitat a l'exterior, disposarà d'un termini màxim de 15 dies hàbils a comptar des del dia 27 de març de 2008 per presentar les sol·licituds a l'AGAUR.
Lloc de presentació: Cal complimentar la sol·licitud en el formulari corresponent al web: http://www.gencat.cat/agaur de manera completa i verídica, sense superar el núm. de fulls que s'hi estableixen, presentar-la degudament signada al registre de l'AGAUR dins el termini establert.
S'haurà de fer arribar paral·lelament un còpia del formulari a la Comunitat Catalana corresponent dins del termini establert.
Les Comunitats Catalanes origen dels sol·licitants tindran 15 dies hàbils a partir de la finalització del termini de presentació de sol·licituds per fer arribar a AGAUR un informe en què indiqui la vinculació dels candidats en la comunitat i aquelles tasques o activitats que han organitzat o dut a terme en els darrers tres anys, prioritzant les candidatures tenint en compte el grau de participació.
També s'ha d'enviar per correu electrònic un arxiu amb la mateixa sol·licitud que s'ha presentat en paper a l'adreça bcc@agaur.gencat.net. Cal posar-hi com assumpte: sol·licitud bcc 2008
L'imprès de sol·licitud i les bases es poden obtenir a les dependències de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) (Via Laietana 28, 2a planta, 08003 Barcelona), a les comunitats catalanes a l'exterior i també a les pàgines web de l'AGAUR (http://www.gencat.cat/agaur).
Resolució: El termini legal màxim per resoldre aquesta convocatòria és de sis mesos comptadors a partir de l'endemà de la data de presentació de les sol·licituds. Transcorregut aquest termini sense resolució expressa, l'ajut sol·licitat s'entendrà desestimat per silenci.
dimarts, 5 de febrer del 2008
Catalans a Canàries
Des del blog de la Casa Catalana ens agradaria que ens coneguéssim una mica més, ens expliquéssiu quin ha estat el motiu per venir a viure tan lluny, i ens féssiu cinc cèntims de com us sentiu a les illes, com us heu adaptat en un lloc tant distant del vostre lloc d'origen, que us agrada de l'illa, quina cosa us desagrada, si teniu fills que tal ha sigut l'adaptació en un lloc nou, etc. D'aquesta manera llegint els vostres comentaris podrem ajudar a altres catalans que tinguin que venir a les illes o bé acabin d'establir-se a tenir una idea de com és viu i quines coses es poden trobar.
Per tal d'anar actualitzant la base de dades estaria bé que quan féssiu la presentació ens indiquéssiu el nom i correu electrònic.
Volem que aquest blog sigui un mitjà per expressar-se i formar part d'aquesta gran família catalana canària. Acceptem suggeréncies i col·laboracions per construir el Casal Català de Las Palmas en un casal ferm i dinàmic.
Dit això, animeu-vos-hi !
dijous, 31 de gener del 2008
Rodamots
Si voleu conèixer un mot nou, el seu significat i l'ús adequat de la paraula, adreceu-vos a http://www.rodamots.com/
Una forma senzilla d'aprendre paraules noves i refrescar el vocabulari en català.
Cada día una palabra!
Si quereís conocer una palabra nueva, su significado y el uso adecuado, contactar con la pàgina www.rodamots.com
Una forma sencilla de aprender palabras nuevas y refrescar el vocabulario en catalán.
Ruta del Almendro en Flor


Prácticamente nos encontramos con almendros diseminados por todos los rincones de la isla, pero justamente en Valsequillo y Tejeda se ubican el 80% del total de dichos árboles en nuestra geografía insular. Además dichos municipios han apostado desde la década de los 70 por impulsar el cultivo de los mismos así como la cultura ligada a una actividad económica que fue muy importante en las medianías de Gran Canaria para las generaciones pasadas.
Este domingo, 3 de febrero, se celebra en Valsequillo la Fiesta del Almendro en Flor con diversas actividades tradicionales canarias (lúdicas, gastronómicas, etc.) y el próximo domingo 10 de febrero, se realizará en el municipio de Tejeda.
Recomendamos a todos los que no hayan tenido la oportunidad de haber disfrutado de dichos paisajes en años anteriores que no dejen pasar la ocasión, ya que es una experiencia que tiene fecha de caducidad, la que marque una climatología más o menos seca en estas semanas y luego... desaparecerá dicho paisaje hasta el año que viene.
Para los aficionados a la fotografía les comunicamos que la Agrupación Fotográfica de Gran Canaria tiene previsto realizar la IV Pateada Fotográfica desde Degollada Becerra hasta Tejeda el próximo sábado 9 de febrero, víspera de la fiesta, en la cual se podrán obtener magníficas instantáneas de los almendros en dicha cuenca. La salida se realizará desde la Fuente Luminosa en guagua que saldrá a las 8,45 y el regreso será a las 17,30. Los no socios deberán abonar 10 €. Para mayor información contactar con la Agrupación: tfno: 928 331512 (lunes a viernes de 17,30 a 22 h.) o en su web: www.agrupacionfotogc.org/.
diumenge, 27 de gener del 2008
Atapuerca i l´Evolució humana

La presència de diferents espècies del gènere Homo, els rastres sobre la seva caracterització morfològica, les seves pautes de comportaments, així com totes aquelles dades relacionades amb la història i el procés d'investigació entorn a aquests jaciments constitueixen els eixos sobre els quals s'organitza la mostra, que compta paral·lelament amb una sèrie d'activitats, entre les quals destaquen un cicle de conferències dels més destacats especialistes en l'estudi de les restes de les primeres poblacions europees; així com la realització de tallers dirigits a nois i noies d'entre 8 i 12 anys, on aprendran des de com feien foc els nostres avantpassats fins a com es manifestaven artísticament.
A l'estar patrocinada per Fundació Caixa Catalunya, aquells que siguin clients de l’esmentada entitat podran recollir en les seves oficines les entrades per assistir gratuïtament a aquesta exposició. Estarà oberta fins al 14 de març.
La presencia de especies distintas del género Homo, los rastros sobre su caracterización morfológica, sus pautas de comportamientos, así como todos aquellos datos relacionados con la historia y el proceso de investigación en torno a estos yacimientos constituyen los ejes sobre los que se organiza la muestra, que centa paralelamente con una serie de actividades, entre las que destacan un ciclo de conferencias de los más destacados especialistas en el estudio de los restos de las primeras poblaciones europeas; así como la realización de talleres dirigidos a chicos y chicas de entre 8 y 12 años, donde aprenderán desde cómo hacían fuego nuestros antepasados hasta cómo se manifestaban artísticamente.
Al estar patrocinada por la Fundación Caixa Cataluña, aquéllos que sean clientes de la citada entidad podrán recoger en sus oficinas entradas para asistir gratuitamente a dicha Exposición. Estará abierta hasta el 14 de marzo.
Ja ha arribat Carnestoltes¡
Des de divendres passat ja tenim la Reina 2008 de Carnestoltes ¡!!, ara hem d'esperar fins el divendres dia 1 de febrer per saber qui es l'escollit a la gala Drag Queen i celebrar-ho tot plegat a la Gran Cavalcada que es realitzara el proper dissabte 2 de febrer a partir de les 17h. amb el recorregut que anirà des del barri de la Isleta a Triana.
El Carnestoltes fitnalitzarà el dia 9 de febrer amb l’Enterro de la Sardina, el recorregut tindrà lloc a las 18h. a la plaça Venegas fins a Las Canteras.
Pera més informació i tenir accés a tot el programa d'activitats i informació complementària, consulteu la pàgina següent: http://www.laspalmascarnaval.com/

Desde el pasado viernes ya tenemos Reina del Carnaval 2008, ahora habremos de esperar hasta el viernes día 1 de febrero para saber quién es el escogido en la gala Drag Queen. El sábado 2 de febrero a partir de las 17h se celebrará la Gran Cabalgata, con el recorrido tradicional que irá desde el barrio de la Isleta hasta Triana. El Carnaval finalizará el día 9 de febrero con el Entierro de la Sardina el cual partirá a las18h desde la plaza Venegas hasta Las Canteras.
Para más información y tener acceso a todo el programa de actividades e información complementaria, consultar la página siguiente: http://www.laspalmascarnaval.com/
ANY MERCÈ RODOREDA

La Fundació Mercè Rodoreda amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i l'Institut Ramon Llull, ha preparat un programa d'activitats per celebrar el centenari que inclou: l'edició de les obres completes, actes acadèmics, exposicions, rutes literàries, representacions teatrals, produccions virtuals i audiovisuals i activitats educatives.
Per aquelles persones que no la coneixen, recordarem que Mercè Rodoreda ha sigut una de les principals figures de la narrativa catalana contemporània. La seva obra, ha estat traduïda a gairebé una trentena d'idiomes, destaquen la novel·la i el conte, però també hi són presents el periodisme, la poesia i el teatre.
La seva obra més coneguda i popularitzada per la seva versió cinematogràfica ha sigut La Plaça del Diamant, així com la obra Mirall trencat, representada al teatre.
A part de les més divulgades, estan: Aloma, El carrer de les Camèlies, jardí vora el mar, Quanta, quanta guerra, Vint-i-dos contes, La meva Cristina i altres contes, Semblava de seda i altres contes i Viatges i flors.
Durant aquest any anirem informant de les diverses activitats relacionades amb l'any Rodoreda. Per a més informació consulteu la pàgina web: http://www.anyrodoreda.cat/

Como nos ha sugerido Elena, este año 2008 se conmemora el centenario del nacimiento de la escritora Mercè Rodoreda (Barcelona 1908-Girona 1983). La Fundación Mercè Rodoreda con la colaboración de la Institució de les Lletres Catalanes y el Institut Ramon Llull, ha preparado un programa de actividades para celebrar el centenario que incluye: la edición de las obras completas, actos académicos, exposiciones, rutas literarias, representaciones teatrales, producciones virtuales y audiovisuales y actividades educativas.
Para aquellas personas que no la conocen, recordaremos que Mercè Rodoreda ha sido una de las principales figuras de la narrativa catalana contemporánea. Su obra, ha sido traducida a casi una treintena de idiomas, destacan la novela y el cuento, pero también son presentes el periodismo, la poesía y el teatro.
Su obra más conocida y popularizada, por su versión cinematográfica, ha sido La Plaza del Diamante, así como la obra Espejo roto, representada en el teatro. Aparte de las más divulgadas, están: Aloma, La calle de las Camelias, Jardín cerca del mar, Cuánta, cuánta guerra, Veintidós cuentos, Mi Cristina y otros cuentos, Parecía de seda y otros cuentos y Viajes y flores.
Durante este año iremos informando de las diversas actividades relacionadas con el año Rodoreda. Para más información consultar la página web: www.anyrodoreda.cat
diumenge, 20 de gener del 2008
De viatge... per Núria i Octavio
Aquest cop només vam poder visitar la Citté i fer un munt de fotos de les seves muralles, torres, carrers i gaudir d'un seguit d'explicacions de la història i defensa de la ciutat, mentre feia un fred intens i teniem el nas mig congelat. Es notava que era temporada baixa: poca gent, molts dels comerços tancats i fred.
Vam agafar una carretera comarcal, voliem anar a la guait d'un castell, ho teniem tot preparat: botes de muntanya i roba d'abric, però a mida que ens anavem aproximant també la foscor arribava, i el risc a quedar-nos a les portes del castell va fer que ens desviesim de la ruta fins arribar a Llívia. És un petit poble que degut a la seva història i la seva situació geogràfica ens va cridar molt l'atenció:
És important conèixer que la farmàcia de Llívia està documentada des de l'any 1594 i es considera la més antiga d'Europa. Actualment el Museu de la farmàcia es tancat per reformes.
La seva situació a la falda del Pirineu fa que sigui un lloc estratègic per practicar esports i activitats relacionades amb la neu i punt de partida per practicar altres activitats quan arriba el bon temps. Com curiositat cal indicar que es pot gaudir el plaer de menjar les millors pizzes al Taller Fabian Martin, amb fama reconeguda com a millor pizzer del món.
Aprovechando las vacaciones de Navidad, hicimos una pequeña escapada a la Cerdanya y a la ciudad de Carcassonne. Hacía unos cuánta años que habíamos realizado una de las rutas de los cátaros, visitando Carcassonne y algunos castillos de defensa que se elevan en el cielo como el de Perypertuse, Quèribus...
Esta vez sólo pudimos visitar la Citté y hacer un montón de fotos de sus murallas, torres, calles y disfrutar de una serie de explicaciones de la história y defensa de la ciudad, mientras hacía un frío intenso y teníamos la nariz medio congelada. Se notaba que era temporada baja: poca gente, muchos de los comercios cerrados y frío. Tomamos una carretera comarcal para ir a visitar un castillo, lo teniamos todo preparado: botas de montaña y ropa de abrigo, pero a medida que nos ibamos aproximándo también la oscuridad llegaba, y el riesgo de quedarnos en las puertas del castillo nos obligó a desviarnos de la ruta hasta llegar a Llívia.
Se trata de una pequeña y preciosa localidad que, debido a su historia y su situación geográfica nos llamó mucho la atención: inicialmente se denominó Kerre (sierra o lugar/sitio rocoso), de este topónimo deriva Kerretania, Ceretania, Cerdanya. Siglos después los romanos la denominaron Iulia Lybica. Para los visigodos fue "Castrum libyae" y para los musulmanes "Medinet-el-bab" (Ciudad de la puerta). Llívia se puede enorgullecer también, de ser la cuna de Catalunya. Según diversas fuentes el conde Sunifred, padre de Guifré el Pilós, vivió y gobernó desde Llívia.
Es una población de la alta Cerdanya, con una superficie de 12,84 km2 y a 1.233 metros sobre el nivel del mar; administrativamente es un municipio catalán de la comarca de la Cerdanya que pertenece a la provincia de Girona. Tiene la particularidad de estar completamente rodeada por territorio francés permanenciendo unida a Cataluña mediante una carretera neutral de 5 kms. que la comunica con Puigcerdà. Debido al Tratado de los Pirineos de 1.660, donde se acordó que 33 pueblos del Rosselló (Conflent, Vasllespir y Capcir) y parte del condado de la Cerdanya, pasarían a estar bajo la soberanía francesa, dado que Llívia tenía la consideración de villa y no de pueblo, se libró de formar parte de la zona segregada.
Un nou any
En resposta a la pregunta del Xavi, i degut a que aquest any els carnestoltes es realitzant tan aviat que quasi es "una continuació de les festes nadalenques" ens estem incorporant, com aquell que diu després del període de vacances, i no dona temps de preparar alguna activitat per aquests dies. Però no patiu que immediatament elaborarem la nova programació : calçotada, Sant Jordi i altres.