dilluns, 29 d’octubre del 2007

La diada de Tots Sants. Una mica d'història, una mica de misteri.


Fent una mica d'història al voltant de la Diada de Tots Sants, recordem costums que tots hem fet a casa amb la família, al voltant d'un bon àpat on no podien faltar les castanyes, boniatos, panellets, vi dolç i en algun moment un cremat (rom amb canyella i uns granets de cafè). Recordar aquella nit hem fa venir a la memòria la meva besàvia Caterina que arreplegava a tots els besnéts i ens explicava històries i contes mentre anàvem elaborant els panellets, preparant les castanyes i guarnint la taula per compartir aquells àpats amb la família i alguns amics molt propers que a partir de mitja nit venien a casa a continuar la vetllada.
Una de les històries que recordo ens explicava la meva besàvia, era que havíem de tenir molta cura en tenir la casa arreglada: els llits fets, el menjar preparat i els panellets i castanyes a punt per que a partir de les dotze de la nit, les ànimes dels difunts venien a les cases a retrobar-se amb la família i compartir amb ells aquella nit. Era important no oblidar que només podien visitar-nos un cop a l'any i era durant aquell moment a partir de les dotze. Com podreu comprendre, jo que era una nena, em quedava una mica trasbalsada i amb una mena de por continguda perquè no sabia en quin moment de la vetllada em podria trobar amb un parent llunyà o no tan llunyà que feia algun temps s'havia mort. Compartir el sopar amb la família feia que el conte que ens explicava la besàvia es diluís envoltat d'anècdotes dels familiars estimats i que ja no estaven amb nosaltres, mentres menjavem panellets, castanyes i boniatos, preniem una mica de vi dolç enmig de rialles, en una nit entranyable i molt,molt especial.
Sembla ser que la tradició dels panellets com a menjar característic de la diada de Tots Sants podrien ser un record d'antics àpats funeraris, que la gent portava a l’església en cistells i se'ls menjava dins del mateix temple en comunitat. En algunes poblacions hi havia el costum de celebrar una menjada després de la mort d'algun familiar. Aquest menjar tenia un caire ritual en la forma de parar la taula, la distribució dels comensals i els menjars que es donaven.

El tipus de gastronomia es pròpia de la tardor, cal pensar en el moment de l’any en què ens trobem. Els panellets son un producte de rebosteria casolana, fets amb ametlla, sucre i rovell d'ou, bàsicament. També se li afegeix una part de boniato o patata. Poden anar coberts de pinyons, coco, xocolata, cafè i alguns els guarnim de fruita confitada com pot ser una cirera.